• امروز : شنبه - ۸ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : Saturday - 27 April - 2024

مروری بر اخبار

عنابستانی: مؤسسهٔ آبادانی، در پیشرفت سبزوار بسیار مؤثر بوده و باید الگو قرار گیرد ممنوعیت عرضه و مصرف تخم مرغ فاقد نشانه‌گذاری در مراکز عرضه پاسپورت ایرانی در میان ۱۰ پاسپورت آخر جهان عنابستانی: هرگز در انتصابات دخالت نکرده‌ام، اما مشورت داده‌ام و می‌دهم معادلۀ انتخابات در سبزوار کندی بهسازی محور سبزوار – بردسکن در حوزه سبزوار مروری بر ارقام فساد چای دبش نصب ۳۷ پنل خورشیدی برای مددجویان کمیته امداد بردسکن گامی فراتر از انتقاد بردارید! تلاش برای عدم ادغام دانشگاههای پیام نور جوین و جغتای هشدار وزش باد و بارش باران برای ۴ شهرستان غرب خراسان اضافه وزن ۳۱ درصد دانش آموزان غرب خراسان ورود فاضلاب شهرک صنعتی کاشمر به سفره آب زیرزمینی اجرای روزانه حدود ۱۰۰۰ مترمربع آسفالت درسطح شهر سبزوار اجرای سه نمایش آیینی غرب خراسان در همایش ملی سربداران نگاهی به ویژگی های امرای سربداری مخالفت عنابستانی با ایجاد استان جدید در تهران پرمصرف بودن ۷۰ درصد مشترکان آب روستایی سبزوار انتشار کتاب خاطرات اولین امام جمعه سبزوار/ روایت عبدوس از تکوین انقلاب اسلامی در سبزوار نگاهی به برخی شهرهای مدعی استان شدن

ثبت ۲ عنصر از میراث ناملموس سبزوار در فهرست میراث ملی

  • کد خبر : 3129
  • 04 اردیبهشت 1402 - 12:48

👤 حسنعلی حبیب پور، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سبزوار:

🔹آش ماستی و نان چایی به عنوان ۲ عنصر از میراث سبزوار و مرتبط با حوزه نوروز و ماه مبارک رمضان، با تایید شورای ثبت میراث ناملموس کشور، در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.

🔹آشِ ماستی، مهم‎ترین آش‎ در نظام تغذیۀ سنتی شهرِ سبزوار و نواحی جنوبی آن به ویژه شهرستان ششتمد است که از دیرباز این آش در کنار آَش “میون‌‎پُر”، در شب چهارشنبه‌سوری و شبِ عید نوروز، از اجزای اصلی سفرۀ مردم این نواحی، بوده است.

🔹در چند دهۀ اخیر، آش ماستی با حفظ جایگاه مناسبتی خود در نوروز، در سایر ایام سال هم بسیار مورد استقبال مردم شهر سبزوار، بوده است که جایگاه این آش را از یک غذای معمولی، به سطح عنصری فرهنگی و هویتی ارتقاء داده است.

🔹یکی از نکات جالب در دانش سنتی تهیۀ این آش، استفاده نکردن از روغن در مواد شکل‌‎دهندۀ آش و نیز تزیین آن است،؛ این در حالی است که در بسیاری از آش ‎ها، روغن در مواد اصلی یا تزیینی آش، نقش اساسی دارد.

🔹دیگر عنصر ثبت شده، نان چایی سنتی با کاربرد آیینی در شهر سبزوار است که از این نان، به ویژه در سفره ‎های افطار ماه مبارک رمضان، استقبال می ‎شود و این استقبال به حدی است که مردم شهر سبزوار، آن را ویژه ماه مبارک رمضان می‎ دانند.

🔹ویژگی اصلی این نان نازکی، کاک و شیرین بودن و ماندگاری بالای آن است. همین شرایط، این نان را به همراه قابلی برای چای مبدل ساخته و با توجه به همین موضوع، مردم سبزوار این نان را با چای مصرف و آن را با عنوان «نان چایی » و یا «نانِ چای» می ‎شناسند.

🔹طی سالهای گذشته نیز، گویش سبزواری و آثاری شامل آیین نمایشی شیر در عاشورا، دانش بومی فرآوری قارچ خوراکی (گبلگ)، مراسم آوبِج (تقسیم سنتی آب)، مراسم رباعی خوانی و آیین بیت و بِجه‌خوانی منطقه سبزوار و ششتمد، در فهرست میراث ملی ناملموس کشور ثبت شده بود.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
🔰به روز ترین مجموعه خبری غرب خراسان

@asrsabzevar

لینک کوتاه : https://asrsabzevar.ir/?p=3129

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.